RSS i praktiken

RSS i korthet:

RSS är en samling XML-baserade filformat som används för att syndikera webbinnehåll och används av bland annat nyhetssidor och webbloggar.” (sv.wikipedia; RSS)

Det har faktiskt inte varit någonting som jag ägnat någon större tanke åt, eftersom jag inte riktigt orkat “bry” mig. Det kommer så mycket ny teknik för att tillhandahålla information på nätet, och att använda den ständigt nya tekniken är långt ifrån vad jag har tid med.

Really Simple Syndication (RSS 2.x), som jag nu testat via mobilen (Sony Ericsson K610i) gav mig faktiskt väldigt positiv inblick i systemet. Genom att skriva in RSS-adressen till min blog (http://www.sound4sina.com/blog/feed) kunde jag ladda ner en liten fil på 10kb, dvs. 0,01 MB (eller 0.009765625 MB för att vara exakt). Kostnaden för kalaset, alltså en fil på 10kb motsvarar ca. 15 öre (omräknat i US-dollar, 5 cent). Genom att öppna filen kunde jag se en lista på rubrikerna för mina blogg-inlägg. Beroende på inställningarna i bloggen så kan jag reglera hur många inlägg som ska visas på huvudsidan, och därmed via RSS också.

När en länk markerades och öppnades, visades en textruta upp med mitt inlägg. Den här 10kb’s filen innehåller inte hela texten (inlägget), och för de inlägg som är långa måste man koppla upp sig på nätet för att hämta hem resterande text i inlägget. Det tog ca. 10-15 sekunder att få hem inlägget “Nya traxxs” i sin helhet. För övrigt kan man konkludera RSS som ett mycket användbart sätt att hämta information, t ex från nyhetssidor och olika forumsidor. Tidigare då man via GPRS varit tvungen att gå in på en hemsida (WAP) för att läsa inlägg kan man nu istället göra med RSS utan att tanka hem stora bilder och filer, om man inte så vill. Genom att se rubriker i en blogg kan man sedan klicka på rubriken, och få en liten “preview”, och sedan kan man länka vidare för att läsa hela artikeln. Hastigheten tyckte jag var väldigt bra jämfört med WAP på nyhetssidor. Har ni möjlighet så testa gärna RSS, för det är väldigt skoj. Nu ska jag bara komma på hur jag kan skriva blogg-inlägg via mobilen.